FIATALOK AZ OLAJTERV TERVEZŐNÉL

2023. július 31.

Korábbi cikkünkben az Olajterv Tervező Zrt. két szenior mérnök kollégájával beszélgettünk, akik együttesen már több, mint 60 éve erősítik a céget. A sort most két fiatal szakemberrel, Németh Bencével és Kuzma Balázzsal folytatjuk, akik elmesélik eddigi tapasztalataikat.

Mióta és milyen pozícióban dolgoztok az Olajterv Tervezőnél? Hogyan kerültetek a céghez?

Németh Bence

Németh Bence: Nekem ez az első munkahelyem. Gyakornokként kezdtem még az egyetemi évek alatt a Technológia, EBK és Engedélyeztetési Szakágon, majd 2019-ben, miután lediplomáztam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki Karán, folytattam a munkát teljes munkaidőben, mint technológia tervező. Édesapám építész, így láttam, milyen jó érzés valami maradandót alkotni és ez vitt a tervezés irányába.

Kuzma Balázs

Kuzma Balázs: Egy éve, 2022-ben kezdtem az Olajterv Gépész Szakágán, műszaki rajzoló pozícióban. Nekem épületgépész technikus végezettségem és több mint 10 év gyakorlati tapasztalatom van a korábbi munkahelyekről. Az Olajterv Tervezőhöz azzal a szándékkal jelentkeztem, hogy a gépészeti ismereteimet bővítsem és megismerjem az olajipart. Most a korábbi pozícióimmal ellentétben a másik oldalon, a tervező asztalnál ülök, ami egy teljesen új tapasztalat. 

Milyen feladataitok vannak? Milyen az Olajtervnél fiatal szakembernek lenni? Milyen projekteken dolgoztok? 

NB: Az egyes üzemek technológiáját tervezem. Kisebb projektek esetében egyedül végzem a technológia tervezést, nagyobb feladatoknál már szakági kollégákkal, nagyobb csapattal közösen dolgozzuk ki a terveket. Szeretem, hogy már fiatal mérnökként is kaptam saját projektet, amit teljesmértékben rám bíztak. Ilyen volt például a Dunai Finomítóban a REF-4 (benzin reformáló) üzem reaktorának helyre tervezése. A nagyobb projekteknél, például a Tiszaújvárosban épülő OCU üzemnél (Olefin Conversion Unit, avagy propilén üzem) pedig a vezető tervező sokat segít. Egyébként  nagyon jól működik a kollektív tudás a cégnél; probléma vagy felmerülő kérdés esetén együtt beszéljük át és találjuk ki a megoldást a kollégákkal. Nagyon jó, hogy mindig van kihez fordulni. Emellett a technológián rendszeresen vannak képzések, hogy a használt szoftvereket minél jobban megismerjük és használjuk a munkánk során. 

KB: Én a modellezésben, tervezésben segítek és a legtöbb projektbe bedolgozok az osztályon, így nagyon változatos feladataim vannak. A helyzetem kissé különleges, hiszen egyetemi végzettség nélkül, technikusként kerültem a csapatba, ami nem jellemző. Ennek ellenére sose éreztem kevesebbnek magam. A kollégák hozzáállása nagyon pozitív, befogadó és segítőkész. Minden támogatást megkapok amunkámhoz és próbálok minden lehetőséget megragadni a fejlődésre. Az elmúlt évben rengeteg új ismeretet sajátítottam el és folyamatosan tanulok a munkám során.

Van olyan projekt amire különösen büszkék vagytok, vagy emlékezetes számotokra?

NB: Számomra nagy élmény látni, ahogy épül az OCU üzem és kezd megelevenedni, amit a tervező asztalnál a kollégákkal közösen megalkottunk. Valamint mindig nagyon hasznos kijutni a helyszínre, főleg ha egy meglévő üzemmel kapcsolatos a tervezési feladat, hiszen ilyenkor lehetőségem nyílik beszélni azokkal a kollégákkal, akik az adott technológiát már régóta használják. Ez sok praktikus információt ad a tervezéshez. 

KB: Az én meghatározó élményem a MOL Dunai Finomító DCU üzeméhez köthető, ahol két sérült koksz tartály 3D-s épületfelmérését, avagy 3D szkennelését kellett elvégeznem. Ekkor ismerkedtem meg és használtam először lézeres letapogató készüléket. Mindig is érdeklődtem a LIDAR alapú lézer szkennerek iránt, de sosem gondoltam volna hogy lesz alkalmam ilyen komoly eszközökkel dolgozni. Külön tetszett, hogy nem csak a helyszíni adatgyűjtésben, hanem az utófeldolgozásban is szerepet tudtam vállalni.

Mik a terveitek a jövőre nézve? 

NB: Egyértelműen itt képzelem el a jövőmet, a projektek sokszínűsége garantáltan változatossá teszi a munkám, és rengeteget tanulok a mindennapokban a kollégáktól és a feladataim által. A nagyfokú önállóság és a kollégákhoz fűződő szakmai és baráti viszony is motiváló. 

KB: Nagyon szeretem a munkám és amíg lehet én maradok az Olajterv Tervezőnél. Úgy tapasztalom, hogy a jövőben egyre több és komolyabb tervezési feladatom lesz, egyre nagyobb felelősséggel, ami Bencéhez hasonlóan számomra is motiváló. Valamint, ha úgy alakulna és a cég is támogatja, szeretnék a jövőben továbbtanulni.

Van meghatározó személyes élményetek, emléketek?

NB: Amikor elkezdtem a szakmai gyakorlatot a cégnél, már az első napokban bedobtak a mélyvízbe. Az AV-3 üzem (Dunai Finomító atmoszférikus és vákuum desztilláló 3 üzeme) technológia megértése volt a feladat, hogy részt vehessek utána a tervezésben. Eközben azért volt olyan pillanat, amikor elgondolkoztam, hogy vajon jó helyen vagyok-e. Végül bebizonyosodott, hogy jó helyen és sikerült megugrani a feladatot is. A kezdetektől kiváló a viszony a kollégákkal is, jó hangulatban telnek a munkanapok és nagyon szívesen jövök be dolgozni. 

KB: Nekem már van bőven korábbi munkatapasztalatom, azonban még egy helyen sem volt alkalmam ennyire nyugodt, stresszmentes légkörben dolgozni egy befogadó és segítőkész csapat tagjaként. Ez pedig egy egészen felszabadító érzés.

Köszönjük Bence és Balázs eddigi munkáját és bízunk benne, hogy még sokáig erősítik az Olajterv Tervező csapatát!

placeholder