60 éves az OLAJTERV

2023. március 6.

Idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját az OLAJTERV Tervező Zrt., a hazai olaj- és gázipari tervezés piacvezető vállalata.

Ezen alkalomból beszélgettünk Juhász Gáborral, a cég vezérigazgatójával.

Mesélnél röviden a cég történetéről?

Az OLAJTERV jogelődje 1963-ban alakult meg Kőolaj- és Gázipari Tervező Vállalat néven, dr. Garai Tamás vezetésével, és vált a hazai kőolaj és földgáz ipar meghatározó vállalatává. Az OLAJTERV névhasználat 1968-ra vezethető vissza, a KGTV ekkor tér át a könnyebben értelmezhető OLAJTERV név használatára. 1991-július 1-jével az OKGT szervezetéből kivált és részvénytársasággá alakult. A MOL 1992-ben vásárolta meg a céget az Állami Vagyonkezelő Rt-től, majd 2000-ben az akkori menedzsment megvásárolta a MOL-tól az OLAJTERV Zrt. többségi tulajdonát. Számos átalakítást és cégjogi struktúraváltást követően végül 2019-ben ismét a MOL-csoport tagjává vált és 2021 óta OLAJTERV Tervező Zrt. néven működik. 

Mivel foglalkozik az OLAJTERV, mit tud nyújtani a megrendelőknek?

Alapvetően tervezéssel, tervhonosítással és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozunk és lényegében a tanulmány készítéstől a kiviteli tervezésig, megvalósulási tervdokumentációig mindent készítünk megrendelőinknek. A mára már 100 főt is meghaladó csapatunkat folyamatosan fejlesztjük, és az elmúlt 60 év tapasztalatával, tizenhat szakterületet átölelő kapacitással és kompetenciával végezzük tevékenységünket a legmodernebb informatikai eszköztárra támaszkodva.

Kik a megrendelőitek?

Mint 100%-os MOL leányvállalat fő piacaink a MOL Nyrt., Slovnaft as, MPK Zrt., FGSZ Zrt. Mellettük azonban egyre nagyobb teret nyernek a külső piacról érkező munkák is. A 2022-es évben már az árbevételünk több mint 25%-át tette ki, idén ezt a részesedést 35% felé tervezzük növelni. 

Milyen terveitek vannak? Hogyan látod az OLAJTERV jövőjét?

Összességében fenn kívánjuk tartani az iparágon belüli vezető szerepünket a jövőben és megteremteni a stabilitást és kiszámítható jövőt a munkavállalóink számára.

Célunk, hogy a gyógyszeripar és vegyipar aktív szereplőjévé váljunk, megvessük lábunkat a közművekben, reptéri fejlesztésekben és fenntartsuk jelenlétünket a hadiipar területén is.

Egy másik cél és kihívás a fiatalok bevonzása, a tehetségek megtartása és tapasztalat átadása. Számomra a legfontosabb érték az ember és különös hangsúlyt fektetek a tapasztalt kollégák megtartására. Nem ritka, hogy munkavállalók már 20-25 éve dolgoznak nálunk, a legidősebb kolléga 43 éves törzsgárdával rendelkezik. Kiemelt fontosságú, hogy ezek a tapasztalt kollégák át tudják adni szaktudásukat a fiataloknak. A fiatalok bevonzására gyakornok programot indítottunk valamint az egyetemi kapcsolatainkat erősítjük, és együttműködési megállapodásokat kötünk, legutóbb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki karával 2022. év végén. 

placeholder