2023-tól zöld hidrogént is előállít a MOL a Dunai Finomítóban az OLAJTERV Tervező közreműködésével

2022. szeptember 1.

Az új utak keresése, a folyamatos fejlődésre való törekvés és a transzformáció elengedhetetlen alapja a Dunai Finomító jövőjének, mind a kőolaj diverzifikáció, mind az értéklánc-kiterjesztés, mind a felhasznált energia terén folyamatos az új, jövőbe vezető, fenntarthatóbb lehetőségek keresése. Ennek a folyamatnak egy fontos állomása a zöld hidrogén projekt, ami nemcsak az Európai Uniós irányelveknek való megfelelés miatt fontos, hanem környezetvédelmi okokból is rendkívül hasznos beruházás. A zöld hidrogén projektet tehát nemcsak a környezettudatossági törekvések, de az Európai Uniós irányelvek is sürgetik. Egy EU-s irányelv szerint ugyanis 2030-ra az üzemanyagban lévő energia 2,6%-a zöld hidrogénből kell, hogy származzon. Ez két módon lehetséges: az üzemanyag zöld hidrogénként való értékesítésével, vagy úgy, hogy a finomításban használt hidrogént eleve zöld hidrogénként állítjuk elő.

A MOL beruházása a napelempark mellett valósul meg, ahol egy 10 MW-os elektrolizáló üzem épül. Ez egy moduláris, későbbiekben könnyen bővíthető rendszer létrehozását jelenti, ami 1600 tonna éves hidrogént fog előállítani. A rendszer üzembe helyezése2023 első felére várható, a teljes beruházás pedig nagyságrendileg 22 millió eurós költséget jelent. A MOL a hazai hidrogénpiac egyik legnagyobb fogyasztója és egyben termelője is,

Az amerikai Plug Power cég szállítja a berendezéseket konténerekben, az üzemi tervezést (ISBL) a holland Frames mérnökiroda végzi. A finomítói külső kapcsolatokat (OSBL) és a telepítést az OLAJTERV Tervező tervezi.

placeholder